• Filtracija voda  • Galerije


 

FILTRACIJA VODA

javniOsnovni element života je Voda. Mi se ne bavimo proizvodnjom vode, mi omugućavamo Vama da uvijek imate na vašim slavinama izuzetno čistu vodu za piće. Naš tim inžinjera će uvijek spremno izaći u susret vašim zahtjevima.

Filtracija je propuštanje tečnosti kroz polupropustljivu pregradu koja se naziva filtracioni medijum odstrane suspendovane čvrste čestice. Tečnost prečišćena na ovaj način se naziva se filtrate, dok se čvrste čestice zadržane na filtracionom medijumu nazivaju filtraciona pogača ili talog. Najpoznatiji svjetski proizvođači opreme za filtraciju kao partneri i najbolji crnogorski hoteli kao klijenti su garant kvaliteta našeg posla.

 

    Prerada pijaćih voda

Po validnim ISO i EEC standardima dozvoljena je određena količina olova i teških metala u vodi, na žalost ne rijetko voda na našim vodovodnim sistemima ne ispunjava te zahtjeve.
Da u čaši bistre vode ima ko zna čega znamo još od otkrića mikroskopa. Zahvaljujući razvoju nauke i sve djelotvornijim hemijskim analizama, danas ni za voda sa planinskog izvora nemožemo reći da je zasigurno pitka. Obična, nefiltrirana voda ne može se uporediti sa filtriranom vodom kako ni po hemijskom sastavu, kvalitetu ali ni po ukusu.

Filtriranjem se iz vode izvlače sve nečistoće, svi neugodni mirisi i ukusi, pripremljena s takvom vodom jela su ukusnija, kuvano povrće je prirodnije i zdravije, a čaj, kafa i ostali napici imaju svoju prirodnu aromu i okus. Vi možete uživati u vodi koja je čista i ukusna gotovo kao izvorska.

 

    Prerada procesnih voda

Najčešće ne znate ni kakvog je kvaliteta voda koju upotrebljavate, a još manje koje je tvrdoće. Prema Njemačkim stupnjevima tvrdoće, voda je prema tvrdoći svrstana u praktičnu tablicu:

meka
do 7°dH
srednja
8 do 14°dH
tvrda
14 do 21°dH
vrlo tvrda preko
od 21°dH

Nije nimalo utješno, no voda u mnogim našim krajevima ima tvrdoću između 18 i 22 pa ne čudi činjenica da voda “kvari” sve osjetljivije uređaje koje koristimo svakog dana.
Pojava je najdramatičnija na električnim grijačima raznih uređaja, u kotlovima za vodu, mašinama za rublje i posuđe, aparatima za pripremanje kafe, čaja i ostalih vrućih napitaka, u ledomatima i sl.

Kamenac izaziva oštećenje slavina, začepljenje tuševa, taloži se na glatkim površinama sanitarija. Iako vidljiv, talog kamenca na površini umivaonika isključivo je estetski problem, dok je na električnom grijaču bojlera kamenac ozbiljan tehnički problem, teže ga je ukloniti a i košta više.

Nezaštićeni uređaji, instalacije, sanitarije, tuševi, mlaznici, hidromasažne kade i bazeni zahtijevaju ugradnju takvog omekšivača na dolaznom cjevovodu. Umjesto tretiranja hemikalijama koje dodatno oštećuju instalacije i kanalizaciju, uz trošak koji nije veći od jednog ili dva temeljita servisa danas se instalacije i uređaji mogu zaštititi mašinskim omekšivačima i filterima.

.